Proč veganství zažívá takový boom? Jaká rizika lidem na veganské stravě hrozí? Odpovídala Veronika Baťová ve středu 3. 11. od 13.00

Chat je uzavřený03.11.2021 13:00

Veronika Baťová, výživová poradkyně a lektorka specializující se na veganskou stravu.

Proč veganství zažívá takový boom? Může být veganství opravdu vhodné i pro těhotné ženy nebo děti? Jaká rizika lidem na veganské stravě hrozí? Lze nahradit i důležité živiny z ryb? Kde můžeme na téma rostlinné stravy najít kvalitní a odborné informace? Nejen na tyto otázky odpovídala Mgr. Veronika Baťová, výživová poradkyně a lektorka specializující se na veganskou stravu. 

Mgr. Veronika Baťová vystudovala nutriční terapii na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity a následně magisterský obor Aplikovaná kinezioterapie na Fakultě sportovních studií, který kombinuje nauku o výživě a zdravém pohybu. Nyní se podílí na aktivitách organizace ProVeg Česko, kde se věnuje zejména přednáškové činnosti a vzdělávání laiků i odborníků v oblasti rostlinné stravy. Již při studiu se také věnovala osobnímu poradenství, kde se zaměřuje na vyladění jídelníčků u vegansky se stravujících klientů.

 

Chat

  • SK

    Měl by vegan mimo veganského jídelníčku také třeba nespat v peřinách z peří, nechodit oblečený do pravé kůže?

  • Host chatu

    Veganství obecně vylučuje v co největší praktikovatelné míře všechny formy využívání zvířat, tedy i používání kůže, peří nebo jakýchkoliv jiných materiálů pocházejících ze zvířat. Neexistuje však přesný návod říkající co by se mělo a nemělo dělat. Konkrétní míra vyhýbání se živočišným materiálům je tedy individuální, závislá na hodnotách i možnostech daného jedince.

  • Mirka

    Dobrý den, postupně se snažím přecházet na veganskou stravu. Často ale z mého okolí slyším, že jsem se zbláznila a že rostlinné náhražky nemůžou nahradit živočišné produkty. Můžu být vegankou a dopřávat si všechny důležité živiny? Děkuji

  • Host chatu

    Názorem odborných institucí je, že správně sestavená veganská strava je zdravá a nutričně adekvátní, tedy ano, může Vám poskytnout všechny živiny. Dá se říct, že nepotřebujeme živočišné produkty ale živiny, které obsahují. Zamýšlela bych se proto spíš nad tím, jaké důležité živiny nám živočišná potravina poskytuje a jak dané živiny získat z rostlinných potravin. Například u masa to může být železo a zinek, které můžeme získat z luštěnin a semínek. U mléka zase vápník, který můžeme získat z obohacených rostlinných nápojů, některých druhů zeleniny nebo tofu.

  • Petr Volný

    Zdravím, stále častěji se setkávám s pojmem veganská kůže. Z čeho je taková "kůže" vyrobená? Má podobné vlastnosti jako ta klasická?Petr

  • Host chatu

    Alternativy kůže se vyrábí z různých materiálů a disponují tak i různými vlastnostmi. Rozdělit si je můžeme na dvě skupiny, kdy jedna zahrnuje falešnou kůži vyráběnou z polyuretanu a druhá zahrnuje řadu různých, inovativních materiálů, jako je například korek, kaktus, listy ananasu, houby nebo zbytky od výroby jablečných džusů a vína. Vlastnosti se tedy budou lišit i mezi jednotlivými typy materiálů. Společnou výhodu inovativních materiálů představuje jejich udržitelnost a nižší ekologický dopad, jelikož produkce běžné kůže vyžaduje značné množství vody a je spojena s používáním chemických látek toxických pro životní prostředí.

  • ANTI

    Je veganství vlastně životní styl?

  • Host chatu

    Ano, veganství ze své definice představuje způsob života, jehož snahou je v co největší možné a praktikovatelné míře vyloučit všechny formy využívaní zvířat, ať už kvůli jídlu, oblečení, kosmetice nebo jinému účelu.

  • Radek

    Dobrý den.
    Jak lze kompenzovat nedostatek živočišných bílkovin pomocí rostlinné stravy? Jde to vůbec?
    Díky za odpověď.

  • Host chatu

    Bílkoviny u dobře sestavené veganské stravy nejsou vůbec problém. Naopak, veganská strava, která poskytuje dostatečný energetický příjem, typicky obsahuje více bílkovin, než kolik odpovídá doporučenému množství. Už dlouho také víme, že není třeba řešit, zda je protein v jídle kompletní nebo ne, tedy zda obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Bílkoviny z různých rostlinných potravin konzumovaných během dne poskytují dostatek všech esenciálních aminokyselin. Pokud tedy jíte dostatečně a vaše každodenní strava zahrnuje obiloviny i luštěniny a ořechy nebo semínka, nemusíte mít z nedostatku bílkovin vůbec obavy.

  • Ondra

    Čím mám nahradit tyto rostliny: květák,brokolice, sója a hrách? Způsobuji mi poměrně silné bolesti břicha...
    Díky za radu.

  • Host chatu

    Záleží, proč byste tyto konkrétní potraviny chtěl nahrazovat? Kvůli důležitým živinám, které Vám poskytují? U sóji a hrachu se může jednat o bílkoviny, ty však bez problému pokryjete i z jiných druhů luštěnin a obilovin. U brokolice a sóji se pak ještě může jednat o vápník, i u toho však existují jiné zdroje. Ze zeleniny například bok choy nebo kapusta a u sójových výrobků jejich alternativy bez sóji, například obohacené rostlinné nápoje a alternativy jogurtů z obilovin.

  • Jan

    Dobrý den. Rád bych zlepšil moje zažívání. Dost často se cítím nafouklý.
    Co bych měl jíst nebo možná spíše co bych neměl jíst?
    Děkuji za odpověď.

  • Host chatu

    Na tohle bohužel neexistuje univerzální rada, která by s jistotou Váš problém vyřešila. Existují nějaká obecná doporučení, jak trávení podpořit, ale vždy je lepší individuální zhodnocení situace odborníkem. Z obecných doporučení můžeme zmínit dostatečný příjem tekutin nebo pravidelný pohyb, například zařazení chůze do každodenní rutiny. Důležité je také jíst v klidu, vědomě a stravu dobře rozkousat, což má vliv nejen na mechanické zjemnění jídla a usnadnění jeho trávení ale také na reflexivní uvolnění trávicích šťáv.

  • SOD

    Před chvílí jsem viděl reklamu na veganský make up - co vy na to?

  • Host chatu

    Veganská kosmetika je vyrobená z rostlinných surovin. V případě kosmetiky je však z etické stránky problematické i testování produktů na zvířatech, jehož absenci nám veganské složení nezaučí. Pokud chceme mít jistotu, že daný produkt nebyl testován na zvířatech, je třeba vyhledávat označení certifikátem.

  • Marta z Ostravy

    Já sem včera zašla na gáblík do restaurace, a tam měli na jídelním lístku jako vegetariánský pokrm uveden smažený sýr se šunkou. Patři toto jídlo opravdu mezi vegetariánskou stravu?

  • Host chatu

    Ne, vegetariánská strava může dle svého typu zahrnovat mléčné výrobky nebo vajíčka, maso a masné produkty však ne.

  • DENMARK

    Co říkáte na to, když někdo jí vejce apod. od zvířat, které nejsou chovány ve velkochovu?

  • Host chatu

    Pro mě osobně je morálně nepřípustné konzumovat jakékoliv zvíře, byť by vyrostlo v sebelepších podmínkách. V naší společnosti něco takového není potřeba a osobně nevidím jediný nesobecký důvod, proč bych tak jednala. I domácí slepice jsou navíc často vykupované z drůbežáren, což se na jednu stranu jeví jako dobrý skutek, ale zároveň je tím finančně podporován podnik, kde je běžnou praktikou ve velkém usmrcovat jednodenní kohoutky nebo ořezávat zobáky.

  • Eva

    Jak často by se správně měli jíst ryby a čím je teda při veganství nahradit?

  • Host chatu

    Nejčastěji jsou doporučovány alespoň 2 porce týdně, které odpovídají celkovému příjmu 150-300 g ryb za týden. Doporučovány jsou zejména kvůli svému obsahu omega-3 mastných kyselin EPA a DHA. Na veganské stravě je možné získat přímo EPA a DHA z doplňků z mikrořas, které jsou primárním zdrojem i pro samotné ryby. Výhodou doplňků z mikrořas je absence kontaminantů, které se vyskytují v životním prostředí a hromadí se v živočišné tkání. Navíc se ukázalo, že ryby chované na farmách obsahují méně EPA a DHA, jelikož jsou krmeny pro ně nepřirozenými krmivy s obsahem rostlinných olejů. Mohla by se jako řešení jevit konzumace lovených, divoce žijících ryb, tady však narážíme na ekologickou stránku a kapacitu mořského ekosystému, která nemá možnost pokrýt potřeby celé populace.

  • Eva

    Skoro všechno veganské je ze sóji, to asi moc zdravé není ne?

  • Host chatu

    Stejně jako jiné druhy luštěnin je i sója nutričně bohatou potravinou, která má ve zdravém jídelníčku své místo. U veganů jsou výrobky ze sóji doporučovány už od příkrmů u dětí jako dobrý zdroj železa a bílkovin. U nás je navíc tofu sražené vápenatými solemi skvělým zdrojem vápníku. Není však vhodné zaměřit se jen na sójové výrobky, protože by se tím z jídelníčku vytratila pestrost. Za vhodné bývají označovány 2-3 porce sójových potravin denně.

  • Verča

    Absolvovala jsem webinar o zivinach, dekuji za nej a za prirucku o veganstvi a detech. Z etickych duvodu nechci davat detem mlecne vyrobky, mam ale pro ne cca 1x do mesice domaci kure/slepici. Jedi tedy maso cca 1-2x do tydne. Je i tak nutne suplementovat B12? Pediatricka mysli, ze ne.

  • Host chatu

    Jsme moc rádi, že se Vám webinář líbil.
    Pokud jedí živočišné produkty jen 1-2krát do týdne, pak je určitě na místě vitamin B12 doplňovat. Na aktualizovanou doporučenou denní dávku B12 nemusí člověk dosáhnout ani při příjmu živočišných potravin 3krát denně, pokud jsou tedy konzumovány jen na týdenní bází, určitě bych sáhla po doplňku.

  • Petra

    Dobrý den,

    co mohou jist vegani, pokud dostanou candidu? Veganska strava je jeden velky sacharid, kdyz se na ni podivam s mym problemem. To je take duvod, proc bych vsem vegan stravu nedoporucovala, diky za odpoved,

    Petra/ Melnik

  • Host chatu

    Na stravu při kandidóze se nezaměřuji, s optimálním složením stravy Vám tak poradit nemůžu. Co se týče sacharidů, ano, veganská strava je na sacharidy bohatá, při správném složení veganské stravy založené na celistvých potravinách se však jedná o komplexní sacharidy, které nemají na zdraví negativní vliv. Naopak jsou potraviny obsahující komplexní sacharidy zdrojem vlákniny, vitaminů a řady dalších živin, které jsou pro zdraví prospěšné.

  • Míša

    Jak řešit veganství ve vztahu k zero waste? Hodně věcí si člověk dokáže udělat doma sám, ale spousta potravin je balená nebo nějak uměle vyráběná a je z toho hrozného odpadu. Nebalených věcí je málo a rozhodně stran náhražek mléčných výrobků a masa nejsou prakticky jiné možnosti, než věci balené. Samozřejmě, každý má jiné prevence, ale já si někdy ráda dám něco v tomto stylu, aby bylo jídlo pestré. Jak je na tom třeba veganství v tomto ohledu? A také mě z globálního hlediska zajímají ekologická (import) a etická hlediska u surovin jako kokos, mandle, kešu, sója a mnoha dalších plodin, které mají poměrně velké zastoupení. I když se snažím a co nejvíc lokální alternativy, možnosti jsou stále trochu omezené.
    Moc děkuji :)

  • Host chatu

    Je pravda, že plastovým obalům se v dnešní době jen velmi těžko vyhneme. Nemyslím si však, že by veganství bylo spojené s vyšší mírou plastového odpadu, jelikož základní suroviny, jako jsou obiloviny, luštěniny, zelenina, ořechy a semínka, na kterých by veganská strava měla být založená, je možné nakupovat i v bezobalových obchodech.
    Transport potravin se na jejich celkové uhlíkové stopě podílí jen velmi málo, u většiny potravin je zodpovědný za méně než 10 % celkové uhlíkové stopy. Daleko větší význam má zde produkce potravin. I lokální živočišné produkty tak mívají zpravidla vyšší uhlíkovou stopu než dovážené rostlinné potraviny.
    Etická stránky potravin je jistě na dlouhou, samostatnou diskuzi. Sója, která se u nás používá pro výrobu potravin, pochází z velké části ze slovenska. Ta, kvůli které jsou káceny deštné pralesy v Jižní Americe, se využívá jako krmivo pro hospodářská zvířata, včetně ryb chovaných na farmách. Využívá se nejen v tamních lokalitách, ale dováží se i k nám do Evropy.

  • Kristýna

    Dobrý den, je pravda, že v případě snížené funkce štítné žlázy je třeba se vyhýbat sojovým výrobkům? Děkuji

  • Host chatu

    Sójové výrobky ovlivňují vstřebávání léků, podobně jako je tomu u řady bylin, vlákniny nebo suplementů železa a vápníku. Je proto doporučeno užívat léky nalačno. Není však nutné sóju zcela vyřadit, spíše je doporučeno ji konzumovat s časovým odstupem od užívání léků nebo upravit dávku léků.

  • Iveta

    Je veganská strava vhodná i pro malé děti? nechybí jim důležité živiny?

  • Host chatu

    Ano, podle vyjádření nezávislých výživových institucí z různých zemí je správně sestavená veganská strava skutečně vhodná v jakémkoliv období života včetně dětství. Je však třeba dbát na složení stravy a zajištění důležitých živin, jako je například vitamin B12, železo nebo vápník. Informace o tom, co je potřeba u dětí pohlídat, najdete například v naší aktualizované brožuře: https://veganskaspolecnost.cz/vyziva/deti/

  • Milan

    Dobrý den, hodně cvičím a potřebuji hodně bílkovin. Poslední dobou uvažuji nad tím, že přestanu jíst maso, ale bojím se, že bílkoviny nenahradím. Ideálně potřebuji něco kde je bílkovin hodně, není to moc tučné a nejsou v tom moc sacharidy. Tedy například alternativa ryby, krůtího masa atd. Máte nějaká doporučení? Milan

  • Host chatu

    Takovým koncentrovaným zdrojem bílkovin je například tofu, seitan nebo robi. Nemyslím si však, že je potřeba se při sportu zaměřovat jen na zdroje bílkovin bez obsahu sacharidů nebo tuků. I strava poskládaná z celistvých potravin může poskytovat dostatečné množství bílkovin, a to i při jejich zvýšené potřebě při sportu.

  • Sarka

    Dobrý den, jsem na veganske stravě již skoro rok a mám neustále problémy s pleti, děla se mi akné a vlasy jsou spíše mdle s suché. Beru B komplex, omega. Zinek. Co mám brát dále? Jak vše zlepšit?

  • Host chatu

    Je skvělé, že se snažíte problémy s pletí řešit i prostřednictvím stravy. Takto narychlo a s omezeným rozsahem informací se bohužel nedá odhalit příčina ani říct, co konkrétně by Vám pomohlo. Záleží na celkové skladbě jídelníčku, nejen na určitých suplementech. Doporučila bych také nechat si zkontrolovat hladiny železa, nejen prostřednictvím sérového železa a hemoglobinu ale i stanovením feritinu a saturace transferinu. Nezmiňujete užívání vitaminu B12, jen B komplex, ten však většinou vitamin B12 neobsahuje nebo jen ve velmi malém množství, které je při získávání vitaminu B12 z doplňků nedostatečné. Pokud jste vitamin B12 neužívala, doporučila bych Vám nechat si stanovit i jeho hladiny. Běžný test u obvodního lékaře však nedostatek nemusí odhalit, je proto lepší nechat si stanovit přímo v laboratoři Holotranskobalamin a kyselinu metylmalonovou (MMA).

  • Tom

    Kde vzít nejlepší bílkoviny z rostlin?

  • Host chatu

    Za zdroj velmi kvalitních bílkovin je považována zejména sója a výrobky z ní nebo i quinoa, která je známá obsahem kompletního proteinu, tedy takového, který obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. V praxi však není potřeba se zaměřovat na konkrétní druhy potravin, stačí dbát na pestrost, zařazení obilovin, luštěnin, ořechů a semínek a získáte tak snadno dostatečné množství všech potřebných aminokyselin.

  • Andrea

    Jaký protein je nejlepší používat při sportu, aby byl veganský?

  • Host chatu

    Dnes máme na trhu široké spektrum různých druhů proteinů a záleží spíš na preferencích a cílech jednotlivce. Obecně bych však dbala hlavně na příjem bílkovin z potravin a užívání proteinového prášku brala jen jako doplněk. U většiny rekreačních sportů však není potřeba bílkoviny prostřednictvím proteinových prášků doplňovat..




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 10/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov